Objavljen:

Interaktivni displej kao info pult u bibliotekama

U biblioteci info pult, postavljen na samom ulazu, dočekuje korisnike i pruža prave informacije u aktulenom trenutku. Police u biblioteci za pregledavanje kartica na kojima je naznačeno gde se koja knjiga nalazi i ko je njen autor, podeljene su brojevima i razvrstane po fiokama.

Naravno, ovakav koncept nimalo nije zanemarljiv, ali bi se mogao delimično preneti na uređaj i tako bi se ubrzalo ,,prelistavanje‘‘ foldera.

Ne mislimo da klik treba da zameni manuelno listanje foldera po bibliotečkim policama, već smatramo da se može ponuditi studentima ili profesorima, uopšte korisnicima, mogućnost bržeg pregledavanja. U tom slučaju uređaj postaje wayfinding. Wayfinding pomaže korisnicima da se snalaze kroz prostor. S toga prva stavka koja dočekuje korisnike na ulazu u biblioteku je COBISS kataloško pretraživanje.

Ovim kratikim uvodom smo hteli direktno da naznačimo upotrebu info pulta u ustanovi kao što je biblioteka, ili poetski nazvanoj – hram znanja ili kuća knjiga. U daljem tekstu smo razradili sve benefite uređaja i naveli uspešne i zanimljive saradnje sa bibliotekama u Srbiji.

PRIMARNE FUNKCIONALNOSTI INFO PULTA U BIBLIOTECI

Primarne funkcionalnosti info pulta u biblioteci bi bile:

– COBISS kataloško pretraživanje,

– Prikazuje aktuelna dešavanja u biblioteci,  najave događaja, kalendarske najave događaja.

– Emituje zavičajnu građu u digitalnom formatu,

– Digitalna biblioteka na uređaju postaje dostupna svim korisnicima,

– Uređaj može emitovati odgovore na često postavljena pitanja – kako se povezati na WiFi, kako se učlaniti, koliko košta članarina i sve ostale informacije bitne korisnicima.

U nastavku teksta ćemo detaljno opisati sve benefite uređaja.

DETALJI BENEFITA INFO PULTA U BIBLIOTECI

1. Kataloško pretraživanje COBIS korisnicima pruža direktne informacije o dostupnosti knjige u biblioteci. Korisnik će tako znati da li je knjiga na čitanju ili u čitaonici. Takođe, dobija informaciju u kojoj biblioteci u gradu se određeni naslov može naći.

2. Prikazuje aktuelna dešavanja u biblioteci,  najave događaja, kalendarske najave događaja.

Na displeju istaknuti događaji i njihovi tačni datumi održavanja, privlače pažnju korisnika, zadržavaju i usmeravaju njegovu radoznalost. Kada su korisnici obavešteni na pravi način i kada im je informacija data u pravom trenutku i precizno, korisnici će se vraćati u biblioteku, posećivati književne večeri, poetske večeri, pozorišne predstave koje se održavaju u biblioteci i mnoge druge manifestacije u organizaciji ustanove.

3. Prikazivanje zavičajne građe u digitalnom formatu 

Zavičajna građa je nasleđe koje biblioteka čuva i u digitalnom formatu ga prezentuje svojim korisnicima. Digitalna zavičajna građa na ovaj način postaje bliska i jasnija posetiocima biblioteke. Emitovanjem zavičajne građe biblioteka pokazuje da brine o svom nasleđu, o svojoj sredini. Zavičajni pisci nisu planetarno poznati, ali su reformatori u svom zavičaju jer su o zavičaju govorili, unapredili ga, uneli promene i time budućim naraštajima poboljšali život.

4. Digitalna biblioteka na uređaju postaje dostupna svim korisnicima – posetioci biblioteke u trenucima dok razgledaju police, biraju naslove, traže inspiraciju, na digitalnom uređaju mogu svoja znanja i interesovanja dopuniti. Na uređaju se mogu emitovati dokumentarci, audio zapisi, intervjui. Digitalni formati se posredstvom uređaja približavaju korisnicima i dopunjavaju znanja korisnika.

5. Uređaj može emitovati odgovore na često postavljena pitanja – kako se povezati na WiFi, kako se učlaniti, koliko košta članarina i sve ostale informacije bitne korisnicima. Ovakav vid pružanja informacija znatno rasterećuje rad zaposlenih.

HOLA INTERAKTIVNI DISPLEJ U BIBLIOTEKAMA U SRBIJI 

Narodna biblioteka ,,Vladislav Petković Dis“ u Čačku je pospešila već odličan rad svoje ustanove primenom interaktivnog displeja. Aplikacija je za biblioteku je u potpunosti user friendly odnosno prilagođena u potpunosti korisnicima biblioteke.
Mi bismo istakli karticu Prelistajte e-izdanja gde se mogu listati izdanja biblioteke kao i Bukmarker – moj e-dnevnik čitanja. Inovativna u rešenjima i sadržajima, biblioteka je našla način kako da zadrži i oplemeni pažnju korisnika.

Biblioteka u Leskovcu na interaktivnom uređaju emituje specifičan projekat vezan za biblioteku i kulturno nasleđe.

Takođe, u radu menadžmenta biblioteke interaktivni displej nalazi svoju primenu tako što aktivno učestvuje u radu ustanove. Zamenjuje službu biblioteke, odgovara na često postavljena pitanja, pokazuje kretanje kroz prostor. Ovakvu primenu je Hola displej našao u biblioteci Studentskog grada u Beogradu.

Biblioteka u Lazarevcu prikazuje digitalizovan sadržaj ustanove i promoviše rad aplikacije koja je značajna za sredinu – Digitalni vodič.


Takođe, Biblioteka ,,Dušan Matić“ u Ćupriji zanimljiv i vredan rad biblioteke prikazuje na interatktivnom uređaju. Plasira digitalizovan sadržaj i aktuelizuje lik i delo dvaju najznačajnijih pisaca koji su rođeni u Ćupriji – Dragoslava Mihailovića i Dušana Matića.

 

Javna biblioteka Doljevac je mesto u kome se dešavaju sva kulturna zbivanja sredine. Na Hola Interaktivnom uređaju biblioteka promoviše svoj rad, digitalni sadržaj kao i kulturno-istorijske atrakcije Doljevca i okoline.

Aplikacije koje podržavaju digitalizaciju su potpuno dizajnirane prema potrebama biblioteka i u skladu sa temom sadržaja.

ISTAKLI BISMO 

Zanimljiv projekat je sprovela Biblioteka ,,Milovan Spasić“ u Rekovcu. U maloj sredini jako je značajno da se jedna ustanova kao što je biblioteka angažuje da svojim sugrađanima pruži pravu informaciju i inovaciju. Interaktivni displej u Biblioteci ,,Milovan Spasić“ svojim korisnicima i građanima pruža informacije o istorijatu biblioteke, opštine i njene okoline. Prikazuje arhivsku građu, ali i aktuelne događaje u samoj biblioteci i u celog opštini. Aplikacija rađena po zahtevu biblioteke je drugačija od ostalih, pre svega funkcionalnostima a onda i dizajnom. Dizajn aplikacije je takav da fokus stavlja na knjige i sadržaje. Aplikacija se lista poput knjige što dodatno podržava projekat.

Sve navedene biblioteke koje su izabrale Hola interaktivni displej su prepoznale zahteve svojih korisnika, prepoznale su trenutak gde digitalizacija pronalazi svoju pravu primenu.

HOLA INTERAKTIVNI DISPLEJ JE PRAVI MODEL ZA BIBLIOTEKE

Info pult biblioteke je mnogo više od pulta koji pruža informacije. On umrežava informacije, ističe događaje, najavljuje gostovanja, lista sadržaje i omogućava korisnicima kretanje kroz digitalni sadržaj bibliteke. Takođe, pomaže korisnicima u snalaženju kroz samu zgradu, rasterećuje rad menadžmenta i zaposlenih.

Ideje naših klijenata su nam jako važne. U svojoj ponudi pored uređaja uvek imamo spremna rešenja koja najbolje odgovaraju poslovanju kompanije. Ukoliko vam je tema interesantna, pošaljite nam upit da zajednički razradimo ideje. 

Kreiramo hardver po vašim potrebama
Iskustvo u kreiranju inovacija
Vaše kreativne ideje možete prepustite nama. Nudimo inovativan pristup savremenoj tehnologiji. Potpuna posvećenost našeg stručnog tima inženjera i dizajnera prilagođava se vašem projektu. Možemo da razvijemo kompleksne elektronske i mehaničke komponente.
Logistička podrška i briga o isporuci
Nakon ostvarene saradnje, isporuka uređaja mora biti brza i profesionalna. Vodimo računa o logistici, transportu i zaštiti od rizika u transportu kroz osiguranje pošiljaka.
Partnerstvo i saradnja sa nama
Našim partnerima pružamo nove ideje, novu perspektivu, nadograđujemo Vaš koncept poslovanja. Svaku vašu ideju profesionalni Holin kadar sprovodi odgovorno i predano. Jako nam je bitno poštovanje rokova i dogovorenih ideja. Saradnja sa Holom donosi bolje rezultate u Vašem poslovanju.
Zajednički razvoj
Imate neku ideju? Podelite je sa nama.
Pozovite nas