Objavljen:

Informacioni kiosk: Kako se koristi? Zašto ga koristiti i gde?

Putovanje bez info kioska je postalo nezamislivo. Bilo da informacioni kiosk imate u džepu u vidu aplikacije u svom telefonu ili još bolje ispred ustanove koju nameravate da posetite u vidu aplikacije koja se emituje na interaktivnom kiosku – totemu.

Potreba svakog turiste je da dobije što više informacija o lokaciji koju obilazi.
Kada zgrada za obilazak nema nijedan putokaz za posetu, niti obaveštenje o ceni karata ili pak broju ustanova koje možete posetiti po datoj ceni, turista je prepušten svom snalaženju. Najmanje što želite nakon posete nekog mesta je osećaj da ste mogli više da dobijete na putovanju – više znanja, više informacija, više pravih smernica.

,,Ukoliko ste dobro i dovoljno obavešteni,
štedite svoj novac, vreme, ali i živce.‘‘

Često se nailazi samo na suvenirnice ispred kompleksa za obilazak gde prodavci svojom dobrom voljom daju informacije o lokaciji. Svakako živa reč jako znači, ali veća je profesionalnost uprave turističkog kompleksa ukoliko ponudi precizne detalje vezane za obilazak. Tako u potpunosti obaveštava svoje posetioce.
Na ovaj način uprava povećava broj posetilaca jer se dobar glas lako i brzo prenosi.

Prema tome, poslovanje jedne firme se ogleda u odnosu prema svojim korisnicima, klijentima. Ukoliko vlasnik info kioska pruži maksimalan broj informacija o lokaciji zatim maksimalno angažuje posetioca, vlasnik time stiče poverenje klijenata i dostiže kvalitet koji korisnici prepoznaju. Vaši visoki i profesonalni ciljevi moraju imati i profesionalna angažovanja.

U nastavku teksta pročitajte sve što niste znali o informacionom ili info kiosku: kako radi, gde ga je najbolje pozicionirati, zašto koristiti info kiosk ukoliko ste vlasnik preduzeća, direktor ustanove, turista, građanin, zaposleni.

KAKO RADI INFORMACIONI KIOSK?

On prenosi informacije. Pruža korisnicima odgovore na sve ono što može da ih interesuje. Menadžment koji upravlja kioskom i koji postavlja kiosk na određeno mesto, u osnovi se bavi potrebama korisnika. Prava informacija korisniku je nezamenjivo blago jer tako korisnik:

– Štedi svoje vreme,
– Štedi svoje resurste tj. novac,
– Usmerava svoja interesovanja tamo gde želi i tako upotpunjava svoj sveukupni doživljaj.

Postoje dve vrste informacionog kioska

Statični, bez tač ekrana, koji emituje jedan sadržaj i ne mora biti u digitalnom formatu. Takav informacioni kiosk već dugo vremena zadržava svoju funkcionalnost. Reklamira jedan proizvod ili skup srodnih proizvoda ili usluga. Takođe, nalazimo ga kao statični wayfinding – znak za pokazivanje. Može biti u digitalnom formatu, ali ne i interaktivnom tako da ne pruža više informacija od onih koje se odmah, prvim pogledom vide.

Druga vrsta informacionog kioska je dinamični info kiosk koji je upravo digitalni interaktivni kiosk (totem, wayfinding), prikazuje informacije u realnom vremenu. Takođe, informacije se lako menjaju i njima se upravlja od kuće.

Ovo su osnovne funkcionalnosti i benefiti info kioska. Njegovu dalju primenu razradićemo kroz sektore.

GDE JE NAJBOLJE POSTAVITI INFO KIOSK?

Informacioni kiosk je najbolje postaviti na transparentno mesto, gde je velika frekventnost ljudi. Svoju najveću primenu nalazi:

– U školi i na fakultetima,
– U trgovini,
– U kompanijema,
– U bolničkom kompleksu,
– Isped turističkih lokaliteta,
– Na javnom mestu.

KORIŠĆENJE UREĐAJA U ZATVORENOM PROSTORU

U školi i na fakultetima – informacioni kiosk postaje mesto okupljanja studenata koji na kiosku mogu pregledati i poneti sa sobom određeni sadržaj. Studenti putem kioska mogu da dobiju informacije o:

– položenim ispitima,
– rasporedu ispita,
– statusu studenata,
– mogu da prijave ispit.
Veći broj administracije se može preneti na kiosk kao i mnogobrojni sadržaji koji su korisni studentima i zaposlenima.

U trgovini – informacioni kiosk predstavlja celokupnu ponudu trgovinskog lanca. Na primer proizvodi koji su glomazni i ne mogu biti u radnji u svim modelima, prikazuju se na informacionom kiosku. Tako se štedi prostor kao i angažovanje zaposlenog u prezentaciji proizvoda.

U kompanijema – kompanije imaju velike prostore u kojima veliki broj ljudi radi. Potrebno je posetiocima pomoći da se snađu u prostoru kao što im je potrebno da lako nađu određene kancelarije u zgradi. Takođe, menadžment kompanije npr. menadžment banke ima potrebu da deo svog poslovanja prenese na uređaj. Time se ubrzavaju usluge klijentima.

U bolničkom kompleksu – info kiosk štedi vreme medincinskom osoblju. Osoblje može da se posveti pacijentima u potpunosti, a da administraciju obavi kiosk. Zapravo, info kiosk odgovara na često postavljena pitanja pacijenata – npr. šta je potrebno nabaviti od dokumentacije za bolničko lečenje, zatim u kom periodu je koji lekar u klinici dežuran, kada su posete lekara i na mnoga druga pitanja. Takođe, info kiosk pomaže posetiocima da se snađu u zgradi sa više soba i spratova tako što postoji mapa zgrade.

KORIŠĆENJE UREĐAJA NA OTVORENOM

Na gradskom trgu –  ukoliko se nalazi na gradskom trgu, informacioni kiosk predstavlja sredinu u kojoj se nalazi građanin ili turista. Pruža mapu grada, predstavlja gradske znamenitosti, aktivnosti u gradu i u okolini, i na njemu su predstavljene sve servisne informacije. Svaka lokacija ima svoj QR kod koji se može preuzeti tako da se informacije mogu poneti sa sobom. Informacije mogu biti dostupne i bez interneta.
Takav informacioni kiosk već dugo vremena zadržava svoju funkcionalnost i pokazuje svoju veliku isplativost.

Isped turističkih lokaliteta – prilikom posete kakvom arheološkom nalazištu ili pak muzejskom kompleksu, potrebno je imati informacioni kiosk koji će imati mapu (koja bi mogla da se preuzme), zatim mogućnost rezervacije karata, informacije o svim lokacijama u kompleksu kao i potpune informacije o kartama – njenoj ceni, upotrebi, povoljnostima.

Ovde su predstavljene neke od mogućnosti info kioska u raznim sektorima. Pročitajte i u drugim našim blogovima o nedoumicama vezanim za info kiosk u raznim granama poslovanja.

ZAŠTO JE POTREBNO IMATI INFO KIOSK U SVOM POSLOVANJU?

Svako poslovanje korišćenjem informacionog kioska:

– svojim zaposlenima pruža digitalnog partnera koji će podržati njihove prodaje. Učiniće prodaje uspešnim, a pre svega klijentima dati precizne informacije o proizvodima.

– pokazuje da kompanija razmišlja o svojim klijentima i o svojim zaposlenima,

– jača svoj brend,

– u ustanovama kulture ili ustanovama koje se bave turizmom, informacioni kiosk upravi pruža mogućnost da prikaže sve znamenitosti, informacije o ulaznicama, i odličan je partner u prezentovanju lokacije,

–  povećava svoj budžet.

Građani i turisti korišćenjem informacionog kioska:

–  nalaze serivisne informacije koje su im potrebne,

–  nalaze informacije o sredini u kojoj se nalaze,

–  mogu preuzeti sadržaje poput mape grada i okoline ili pak preuzeti aplikaciju koja im je neophodna za snalaženje u gradu.

KOJI MODEL JE NAJBOLJI ZA VAS 

Info kiosk može biti unutrašnji ili spoljašnji. Onaj baš po meri firme bi bio maksimalno prilagođen potrebama poslovanja naručioca. Od izgleda do karakteristika sve se prilagođava naručiocu: boja, logo, isticanje brenda, aplikacija, pregled menija aplikacije, sadržaj, hardverske karakteristike.

Hola interaktivni spoljni kiosk je pogodan za sva poslovanja naročito za poslovanje opština, gradske uprave, turističkih organizacija, nacionalnih parkova.
Uređaj postavljen u centru grada je na usluzi svim građanima. Prenosi od servisnih informacija do onih zabavnih koji građanima čine život lepšim.

Hola N interaktivni kiosk 43“ kao i Hola Premium su takođe odlični za poslovanje. Koriste se za unutrašnju upotrebu i jako su fleksibilni – prilagođavaju se idejama vlasnika, a potrebama korisnika tj. građana.

Mi podržavamo Vaše ideje. Pošaljite nam svoje mišljenje o upotrebi interaktivnog kioska. Ukoliko nismo odgovorili na sva pitanja koja vam se javljaju prilikom odlučivanja koji je kiosk najbolji za vašu sferu poslovanja, pišite nam. Uvek nađemo pravo rešenje.

Kreiramo hardver po vašim potrebama
Iskustvo u kreiranju inovacija
Vaše kreativne ideje možete prepustite nama. Nudimo inovativan pristup savremenoj tehnologiji. Potpuna posvećenost našeg stručnog tima inženjera i dizajnera prilagođava se vašem projektu. Možemo da razvijemo kompleksne elektronske i mehaničke komponente.
Logistička podrška i briga o isporuci
Nakon ostvarene saradnje, isporuka uređaja mora biti brza i profesionalna. Vodimo računa o logistici, transportu i zaštiti od rizika u transportu kroz osiguranje pošiljaka.
Partnerstvo i saradnja sa nama
Našim partnerima pružamo nove ideje, novu perspektivu, nadograđujemo Vaš koncept poslovanja. Svaku vašu ideju profesionalni Holin kadar sprovodi odgovorno i predano. Jako nam je bitno poštovanje rokova i dogovorenih ideja. Saradnja sa Holom donosi bolje rezultate u Vašem poslovanju.
Zajednički razvoj
Imate neku ideju? Podelite je sa nama.
Pozovite nas