Objavljen:

Digitalni kiosk HOLA PREMIUM u holu Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Digitalni interaktivni kiosk Hola Premium je u potpunosti hardversko rešenje naše firme. U saradnji sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem iz Beograda, kreirali smo softversko rešenje digitalnu vremensku liniju pozorišta.

O našoj velikoj ljubavi prema dizajnu i radu na inovacijama pisali smo u jednom od prethodnih blogova. Sada ćemo predstaviti jedinstvenu aplikaciju napravljenu za potrebe pozorišta.

Digitalni uređaj je dizajniran i napravljen isključivo za potrebe pozorišta, kao i aplikacija – Vremenska linija pozorišta.

Aplikacija koja predstavlja svojevrsni digitalni muzej jeste produkt ideja i posvećenosti tima iz samog pozorišta i naših programera i dizajnera. Ponosni smo i zadovoljni projektom koji smo realizovali sa ovom značajnom ustanovom. Hardver i aplikacija za pozorišta, muzeje i galerije jesu sfera našeg rada. A pritom mi kao tim jako uživamo u realizaciji ovakvih ideja.


DIGITALIZACIJA POZORIŠNOG I MUZEJSKOG STVARALAŠTVA

 

Najteži deo digitalizacije jeste u digitalnom formatu oživeti statične postavke, učiniti ih dinamičnim i atraktivnim (primamljivim) za posetioce.
Da, atraktivnim. Jer događaji i likovi iz prošlosti mogu pažnju savremenog čoveka skrenuti i zadržati samo ako su dovoljno zanimljivo i inovativno prikazani.

Muzejske postavke su vezane za određenu temu i epohu. Postavljaju se pitanja:

– Kako oživeti likove iz prošlosti?
– Kako dočarati atmosferu i odeću?
– Kako aktuelizovati epohu?

Digitalni format je jako bitan jer omogućava da se jedan dug period iz prošlosti (određene decenije, vek ili milenijum) nađe ispred savremenog čoveka, na njegovom radnom stalu. Digitalni format je:
– sažet,
– sa puno detalja,
– pregledan,
– lako dostupan,
– brz za pretraživanje,
– tačan.

Digitalizacija bi trebalo da učini dostupnim muzejski materijal i da učini kulturno nasleđe dostupno većem broju ljudi. Pored toga što su bitne informacije za određeni period lakše dostupne, čovek prilikom posete muzeju ili prilikom listanja digitalnog sadržaja dobija ideje za svoje napredovanje i jasnije zaključivanje.

Digitalni ili interaktivni uređaj može da spoji korisne informacije iz prošlosti sa navikama modernog čoveka. Jugoslovensko dramsko pozorište je digitalni muzej predstavilo na Hola interaktivnom kiosku.

VREMENSKA LINIJA JUGOSLOVENSKOG DRAMSKOG POZORIŠTA

 

Vremenska linija pozorišta ima tri hronološke ravni koje prate dinamiku razvoja pozorišta od njegovog osnivanja.
Prikazuje promenu ansambla, menadžmenta, i prikazuje ono najbitnije – dešavanja na pozornici, na premijerama, gostovanjima, pretpremijerama i probama.
Izdeljena je na tri paralelne vremenske linije (gde se godine vizuelno i logičkim sledom nadovezuju i prate).

Godine koje se prikazuju su izabrane kao najbitnije ne po nagradama već po značajnim događajima vezanim za same predstave, ansambl i za pojedince koji jesu napravili tačku preokreta ili promena u pozorištu. Ne samo na nivou JDP-a već na nivou svih pozorišta u Srbiji.

KAKO NASTAJE VREMENSKA LINIJA?

 

U vremenskoj liniji se prepliću dokumentarna građa – skenirana dokumentacija, audio i video sadržaji, foto-dokumentacija.

Bitna je hronologija, ali je jednako bitno i sećanje pojedinca. Tako da sav faktografski materijal prate i komentari značajnih pojedinaca iz sveta pozorišta. Na vremenskoj liniji sećanje pojedinca nije proizvoljno dato. U pitanju su komentari prikazani u vidu citata jer su preuzeti iz knjiga.

Sve što je uneto u vremensku liniju se može proveriti, naći, istražiti, nijedan podatak nije pretpostavka niti proizvoljan zaključak već zasnovana činjenica iz prošlosti pozorišta. Baš kao i u zgradi nekog muzeja – svi muzejski eksponati su naučno i istorijski provereni.

Jako je bitno znati da na vremenskoj liniji iako ima kreativnosti, nema proizvoljnosti. Jer jedna od bitnih karakteristika vremenske linije (svojevrsnog digitalnog muzeja) jeste tačnost i pouzdanost.

U nastavku teksta govorićemo o drugim benefitima uređaja u pozorištu ili u nekoj sličnoj ustanovi kulture.


1. Umesto pozorišnog plakata, pozorište može najaviti događaj kroz digitalni plakat. Može se najaviti repertoar, premijera, pretpremijera ili ono šta marketing tim proceni da treba. Dok se posetioci spremaju da odgledaju predstavu zbog koje su došli, najava predstave na digitalnom uređaju ih uvodi u nov sadržaj i podstiče njihovu znatiželju da odgledaju sledeću novu predstavu.

2. Digitalni uređaj kao mesto oglašavanja može predstaviti video. Pored reklamnih postera u digitalnom formatu, dobar izbor je postaviti reklamni video sadržaj. Videom se mnogo toga prenese i ispriča brzo i sažeto.

3. Pozorište često direktno učestvuje u život i rad grada. Naročito su pozorišta za decu aktivno uključena u rad društvene zajednice. Ona neretko posećuju bolnice, gerentološke centre, škole. Na digitalnom uređaju se mogu prikazati druženja i dočarati na koji način pozorište utiče na život svojih sugrađana. Ovim se jača poverenje ustanove i zajednice.

4. Saradnja pozorišta i njegovih poslovnih partnera može biti istaknuta na uređaju i tako se omogući prostor sponzorima da svoje usluge i proizvode reklamiraju. Publika koja posećuje pozorište time je obaveštena i o drugoj kompaniji, o njenoj ponudi, mogućnostima. Kako je pozorište ustanova kulture, nijedna reklama ne treba biti pretenciozna i napadna.

5. Digitalni uređaj je ujedno i wayfinding odnosno može pokazati gde se nalazi određeno sedište, kancelarija, toalet. Ovim se rasterećuje osoblje, a posetioci svakako dobijaju pozitivno iskustvo. Takođe, na kiosku se mogu prikazati slobodna mesta za parkiranje ukoliko ustanova poseduje svoj parking.

Izneli smo neke od ideja koje bi se mogle naći na digitalnom uređaju pozorišta ili neke druge ustanove kulture. Jugoslovensko dramsko pozorište na Hola Premium digitalnom uređaju prikazuje vremensku liniju pozorišta. Takođe, Hola Premium digitalni uređaj, kada se ne koristi, kada je u stanju mirovanja, on emituje najave pozorišnih predstava kao i repertoar za tekući mesec.

Vremenska linija nije konačna. Ona se dopunjava značajnim događajima koji polako iz aktuelnog trenutka prelaze u prošli. Vremenska linija čuva sve pojedinosti vezano za minuli događaj. Prikazuje prošlo vreme radi stalnog podsećanja na prave korake i odluke u sadašnjosti.

Pošaljite nam svoje utiske kada prelistate vremensku liniju u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Ili nam pošaljite svoje ideje i pitanja ukoliko vas naši projekti inspirišu. Zajedničkom saradnjom doći ćemo do rešenja koja u potpunosti odgovaraju vašim zahtevima.

Kreiramo hardver po vašim potrebama
Iskustvo u kreiranju inovacija
Vaše kreativne ideje možete prepustite nama. Nudimo inovativan pristup savremenoj tehnologiji. Potpuna posvećenost našeg stručnog tima inženjera i dizajnera prilagođava se vašem projektu. Možemo da razvijemo kompleksne elektronske i mehaničke komponente.
Logistička podrška i briga o isporuci
Nakon ostvarene saradnje, isporuka uređaja mora biti brza i profesionalna. Vodimo računa o logistici, transportu i zaštiti od rizika u transportu kroz osiguranje pošiljaka.
Partnerstvo i saradnja sa nama
Našim partnerima pružamo nove ideje, novu perspektivu, nadograđujemo Vaš koncept poslovanja. Svaku vašu ideju profesionalni Holin kadar sprovodi odgovorno i predano. Jako nam je bitno poštovanje rokova i dogovorenih ideja. Saradnja sa Holom donosi bolje rezultate u Vašem poslovanju.
Zajednički razvoj
Imate neku ideju? Podelite je sa nama.
Pozovite nas